Koulutuksella vai intohimolla vai molemmilla?

The Rasmus yhtyeen solisti Lauri Ylönen on mies minun makuuni. Intohimona kotien suunnittelu kuten itsellänikin. Lauri on kehittänyt itseään oto’na jo yli 15 vuotta… tulee julkisuuteen Laurin talot tv sarjalla ja saa heti kovaa kritiikkiä rakennussuunnittelun professorilta, joka kyseenalaistaa Laurin osaamisen, sillä oikea koulutus puuttuu. Lauri päätti sitten kutsua professorin talolleen hämmästelemään kouluttamattoman aikaansaannoksia. Professori pyysi nolona anteeksi.

Joillekin ammatti voi olla ”kun ei mitään muutakaan keksinyt”, toiselle se voi olla intohimoa ja itse oppinutta, kumpi on parempi? Kohta ei pääse edes jalkapallo joukkueeseen ellei ole käynyt fudiskoulua. Lahjakkuus ei riitä.
Olen itse eri asioissa ja ideoilla osannut neuvoa arkkitehtia, timpuria, sähkäriä tai putkaria eri ratkaisuissa, joka heillä ei itsellä tullut mieleen. Ei koulussa kaikkea opita.

Kuten aikaisemmin tässä blogiosiossa olen useasti todennut, että tuntuu siltä, että löytyy arkkitehtejä jotka korkeintaan yrittävät piristää omia tylsiä projektejaan kikkailemalla väriä tai muuta turhaa jo valmiiksi tylsiin julkisivuihin. Suoraan sanottuna tuntuu siltä kun ympärilleen katselee, että harvalla nykyarkkitehdillä on tyylitajua (don’t get me wrong, usealla arkkitehdilla on tyylitajua).

Lauri Ylösellä on oma tyyli ja tekee poikkeuksellisen hyvännäköistä jälkeä, joka saa huomiota ja joka ansaitsee itselleen tv ohjelman. Lauri möi itse suunnittelemansa kotinsa ja sai siitä 6.5 miljoonaa €.

Samalla kun ihmetellään ”valearkkitehtiä” on oikeiden arkkitehtien aikaansaannokset myös otsikoissa, kyseessä Jätkäsaaressa palkittu kohde ja Eiranrannan luksuskohde.

”Jätkäsaaren uusissa asunnoissa kosteusvaurioita” Valmistunut 2014.
”Eiranrannassa muhii riita rakennusvirheistä” . Valmistunut 2008. Molemmat kohteet on rakentanut Rakennusyhtiö NCC. Eiranrannan uutinen oli vuodelta 2013 ja riidat varmasti riidelty tai sitten ei…

Kävelin eilen 6.4.2017 ohi totesin että yksi taloista on telineiden peitossa, lisääkö ongelmia?

En ole näköjään yksin havaintojeni ja ihmettelyni kanssa, ja Arkkitehti Salla Paakkunainen joutuu tässä yhteydessä puolustamaan omaa ammattiaan ihan hyvin perustellen, ymmärrän ettei ole arkkitehdeilläkään helppoa… mutta on arkkitehtejäkin myös moneen menoon, sen myöntää Sallakin.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s