Anna talon hengittää!

Rakentamisessa liian paljon yliyrittämistä, joka usein johtaa ongelmiin.
Puurakentamisen guru, arkkitehti Panu Kaila toteaa: jos talo on kestänyt sata vuotta, se tarkoittaa, että talo on hyvin tehty. Kannattaa katsoa ja oppia.

Lue lisää…

”Mummon mökin haju” ei aina tarkoita homeongelmaa ja voi olla tetrakloorianisolin aiheuttama.

Kansankielellä ”mummon mökin tai vanhan rakennuksen” hajun aiheuttajaksi on usein epäilty pääsääntöisesti kosteusvaurioita ja mikrobien tuottamia homeitiöitä. Näin ei kuitenkaan aina ole eikä hajuongelmaisesta rakennuksesta löydy merkittäviä kosteusvaurioita tai homeongelmia, kun niitä tarkemmin tutkitaan.

Lue koko juttu tästä…

Homepuhe on irronnut todellisuudesta…

… ja se voi sairastuttaa.

Vanhan vitsin mukaan toimittaja tarvitsee työssään vain kolmea kysymystä. Miten tähän on tultu? Miten tästä eteenpäin? Lopuksi tehdään kansainvälinen vertailu: kuinka Ruotsissa?

Ainakin yhdessä asiassa kannattaisi kurkistaa Ruotsiin. Siellä ei jostain syystä kohista homeongelmista. Ne eivät ole länsinaapurissa minkäänlainen huolenaihe, vaikka väestö, ilmasto ja rakennuskanta tuskin poikkeavat paljonkaan meikäläisestä. Miksi vain Suomessa joka nurkka homehtuu ja sairastuttaa?

Keksin ainakin yhden selityksen. Meillä homepuhe on irronnut todellisuudesta – ja se voi sairastuttaa. Kielteiset odotukset, uskomukset ja pelot aiheuttavat tutkitusti monenlaisia oireita. Ilmiö tunnetaan nimellä nosebo.

lue tästä koko juttu!

White walls or not?

Professional designers don’t like all-white walls. House Beautiful calls it “a paint color mistake you should never make,” and they’re in good company. Designers say it’s rare that a single color—no matter what it is—truly suits every room in the house. People are drawn to all white because it’s simple and easy, but that doesn’t mean it looks good.

What about all those gorgeous white rooms on Instagram and design blogs? Well. It turns out that designers also say that white photographs really well—so much so that it often looks much better in photos than in real life. The Wall Street Journal even calls white walls “Instagram gold,” because they look terrific in photographs and easily combine to make a unified grid. (Psst—it’s also easy to artificially amp up the lighting for photos, and most of those design mag white wall photos I love get serious lighting help.)

Blogg quote Modern Mrs Darcy

Alvar Aalto…

…hän oli nero, joka otti jo silloin suunnittelussa huomioon yhteisöllisyyden, mutta käytti pehmeitä ja kauniita materiaaleja kuten puuta. Aallon kodin ilmapiiri on lämmin.

Kun suunnittelijat ja arkkitehdit saavat tehtäväkseen ideoida malleja moderneille kodeille, on tuloksena usein paljon lasipintoja ja metallia – kylmää ja maskuliinista. Ne näyttävät usein tulevaisuuden kauhukuvilta, joista luonnonmukaiset materiaalit puuttuvat.

Todellakin minusta tuntuu, että suunnittelemme paljon rumia asioita. Asioita ei suunnitella järkevästi, päätökset tehdään liian nopeasti ja arkkitehtuuria luodaan siltä pohjalta, että ratkaisut olisivat mahdollisimman halpoja sen sijaan että ne olisivat kestäviä. Kun toimitaan näin, alkavat rakennukset näyttää rumalta melko nopeasti, 10-15 vuodessa.
Tanskalaisen Space10 – Future Living Lab’in johtaja Carla Camilla Hjort 

Boring?

Uuden kodin myynti-ilmoitus! Miksi nämä kodit ovat kaikki saman näköisiä? Valkoiset seinät, vaaleata koivua, Artek kalusteet…. Vähän alempana tässä blogissa ihan samannäköinen uusi huusholli Kauniaisissa.
Skärmavbild 2020-03-02 kl. 11.13.19

 

Kangaskatto

Testattu on parissakin kohteessa, jossa sisäkaton kunnostaminen olisi ollut ihan loputon urakka.
Oikein hyvä vaihtoehto! Säästyy aikaa ja rahaa, eikä halkeile, ja tähänkin saa pinta- tai uppospotteja ym.

 

Kaksi erilaista kylpyhuoneprojektia

Kylpyhuone projektit Italian Toscanassa ja Espoon Koukkuniemessä. 
Toscanan kylpyhuoneessa käytetään suihkukulmaa (ilman takalasia). Seinissä ei vesieristettä. Vesiputket kulkevat seinissä. Vettä roiskuu siis pitkin seiniä.
Koukkuniemen kylpyhuoneessa käytetään umpinaista suihkukulmaa (siis takalasilla). Seinissä  primeri, nurkkanauhat ja paksusti vesieristettä siitäkin huolimatta, että vesi ei pääse kosketukseen seinän kanssa (ei edes lattian) vaan pysyy hallitusti suihkukaapissa.
Toinen kylppäreistä hengittää molempiin suuntiin, toinen on täysin tukahdettu. 
Toinen näistä taloista on ollut olemassa vuodesta 652 ja toinen vuodesta 1967. 
Määräykset kertovat Suomessa miten kylpyhuone tulisi rakentaa kohteessa kuin kohteessa.